Nieuws

Nederlandse en Belgische Spoorwegen voeren Fyra af – lees het vernietigende rapport

Nederlandse en Belgische Spoorwegen voeren Fyra af

Nederlandse en Belgische Spoorwegen voeren Fyra af

Wie ooit op de Fyratrein verzeilde raakte in de afgelopen maanden, heeft deel mogen uitmaken van een heel kort stukje catastrofale treingeschiedenis. Want na de NMBS voeren nu ook de Nederlandse Spoorwegen (NS) de Fyra af. De falende hogesnelheidslijn dreigt de NS honderden miljoenen euro’s te gaan kosten. AnsaldoBreda werd oorspronkelijk gevraagd 19 Fyra V250-treinstellen te leveren voor gebruik op de HSL-Zuid. De levertijd van de treinstellen werd met meer dan 5 jaar overschreden.

Afgelopen vrijdag maakte de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS al bekend dat het stopt met de Fyra. De NMBS verbreekt zijn contract met AnsaldoBreda, de Italiaanse fabrikant van de Fyra-trein. Volgens de NMBS zijn de treinen onbetrouwbaar. De conclusies van de Britse en Franse ingenieurs die de Fyra-treinstellen onderzochten, waren ronduit vernietigend. Bij het onderzoek krijgt een trein per technische fout een punt. Een trein die 10 punten krijgt, wordt meestal al afgekeurd voor gebruik. De eerste Fyra trein die onderzocht werd, behaalde 1157 punten, de tweede 2019. Het vernietigende Fyra rapport kunt u hier zelf lezen.

De NMBS zal ook de bankgaranties lichten op de al betaalde voorschotten. De spoorwegmaatschappij hoopt zo de reeds betaalde 35 miljoen euro te recupereren bij de constructeur, AnsaldoBreda, voor de rechtbank. Het gaat onder meer om de kost van het inzetten van de vervangende treinen.

Dat AnsaldoBreda de treinstellen mocht leveren is al vreemd. Sinds 1999 heeft deze treinenbouwer bij de Norges Statsbaner een barslechte reputatie opgebouwd door de vertraagde levering en de technische problemen van het type NSB BM 72. Door technische problemen tijdens de aflevering van de eerste treinen werd afgezien van een optie op een vervolgorder. Ook in Denemarken was het hommeles door de vertraagde levering en de technische problemen van 83 in november 2000 bestelde IC4-treinstellen van het type MG.

Het Fyra rampenrapport

Het Fyra rampenrapport

Gratis Autozoekertje Plaatsen
Uw Autoverzekering