43% caravans en mobilhomes overladen – tips om veilig de weg op te gaan

OLYMPUS DIGITAL CAMERARuim 4 op de 10 caravans en mobilhomes (43 procent) zijn overladen zo bleek bij een gratis weegactie van de toeristische organisatie Pasar. De weegactie had plaats in samenwerking met de erkende ondernemingen voor autokeuring. Van de 222 kampeerinstallaties die op controle kwamen, was dus 43 procent te zwaar geladen.

Met een te zwaar beladen caravans/motorhome stijgt de kans om een ongeval te hebben exponentieel. Verder bleek bij heel wat gecontroleerde caravans een te lage druk op de trekhaak van de auto. Verder waren ook heel wat voertuigen uitgerust met versleten of onaangepaste banden.

Controleer daarom de banden ook regelmatig op beschadigingen en slijtage. Controleer bij een onregelmatige slijtage ook de speling op de wielen en de slijtage van de wiellagers en laat die desgewenst bijregelen. Check eveneens regelmatig de bandenspanning (te meten in koude toestand) want om stabiel en veilig te rijden moet de bandenspanning op beide wielen gelijk zijn.

 

De banden moeten minstens elke zes tot zeven jaar vervangen worden want hoge temperaturen kunnen kleine scheurtjes in versleten banden veroorzaken die dan weer tot een klapband kunnen leiden. De leeftijd van de band kan je aflezen met de DOT-code. De eerste twee cijfers vertellen je in welke week de band gemaakt werd en de twee volgende cijfers geven je het fabricagejaar.

Verder is het aangeraden om remmen en handrem te laten controleren.

Ook goed om weten, de maximumsnelheid voor motorhomes of caravans op Europese wegen is meestal 80 km/u, en niet 90 zoals Pasar laat weten (een volledige lijst vind je hier). Op onze snelwegen vind je heel wat caravancowboys die echter aan minstens 120km/u voorbijsnorren.

Gratis Autozoekertje Plaatsen
Uw Autoverzekering
Nieuws