Autoloze zondagen onwettig?

De wegpolitie heeft geen wettelijk kader om tijdens autoloze zondagen op te treden. Dat is alvast de mening van procureur des konings Bruno Bulthé. Op 22 september is de volgende autoloze zondag gepland, maar daar zal toch eerst over aan tafel moeten worden gezeten aldus procureur des konings Bruno Bulthé in een brief die Le Soir publiceerde.

Volgens Bulthé is het namelijk onmogelijk voor de wegpolitie om mensen te bestraffen die zich niet houden aan het opgelegde rijverbod of snelheidsbeperkingen tot 30 km/u. Bovendien zijn de opgelegde beperkingen niet wettelijk omdat ze disproportioneel zijn in verhouding tot de motieven, namelijk alternatieve vervoersmiddelen promoten.

Agenten zouden om deze redenen geen wettelijke basis hebben om op te treden. In de praktijk kan een agent dus wel een bestuurder tegenhouden, maar hij kan hem niet verhinderen om daarna weer verder te rijden. Verder kan een gemeente ook geen preventiemaatregelen nemen om de veiligheid en de rust te bewaren, als ze zelf de organisator van een evenement is omdat de gemeente namelijk zélf voor de onveilige toestand zorgt waar ze nadien maatregelen tegen moet nemen.

De Week van de Mobiliteit valt zoals elk jaar van 16 tot 22 september. De Autovrije Zondag valt in 2013 op het einde van die week, namelijk zondag 22 september. Bij een Autovrije Zondag worden straten en pleinen autovrij gemaakt. Bewoners en bezoekers krijgen de ruimte om te fietsen, te skaten, te kickbiken of gewoon ouderwets te wandelen op de openbare weg.

Op de website www.weekvandemobiliteit.be kun je terecht voor meer informatie. Let wel, de site is niet bepaald gebruiksvriendelijk wanneer je de nodige info wenst te vinden, zoals bijvoorbeeld de deelnemende gemeenten.

Deze post is ook beschikbaar in: Frans

Gratis Autozoekertje Plaatsen
Uw Autoverzekering
Nieuws