Formaliteiten Bij Aankoop En Verkoop Van Een Tweedehandswagen

Er moet aan verschillende formaliteiten voldaan worden bij de aankoop van een tweedehandswagen in België. Vergeet bovendien niet dat bij de aankoop van een voertuig de verkoper u verplicht een Car-Pass moet bezorgen, of het nu om een particulier of om een professioneel gaat. Krijgt u geen Car-Pass dan is de verkoop nietig.

Wees zeker dat u de volgende documenten bij u hebt:

  • Rijbewijs
  • Identiteitskaart
  • het certificaat van keuring van de auto (groene kaart)
  • het inschrijvingsbewijs van de auto (rose kaart)
  • het conformiteitsattest van de auto (grijze kaart)
  • de aankoopfactuur

Weiger te betalen indien u volgende documenten niet bekomt van de verkoper van een tweedehandswagen:

  • Indien het om een tweedehanswagen gaat: het certificaat van keuring van de auto (groene kaart). Deze mag maximaal 2 maanden oud zijn.
  • Het vignet van de autoverzekeraar die de BA van de auto verzekert.
  • De Car-Pass

U heeft sinds januari 2006 geen fiscale zegels meer nodig voor een inschrijvingsaanvraag. De DIV zal uw nummerplaat en het inschrijvingsbewijs per post aan u bezorgen en dit zelfs de dag zelf indien ze de aanvraag voor 10 AM ontvangen heeft. Anders heeft u deze de volgende dag.

Opgelet: Vul de inschrijvingsaanvraag nauwgezet in, indien u een fout moet rechtzetten mag u nog eens opdraven voor een technische controle.

Wat indien u uw oude platen niet meer gebruikt?

Indien u uw tweedehandswagen verkocht heeft en u wenst uw niewe voertuig niet binnen de 4 maanden in te schrijven, stuur de nummerplaten dan terug naar het DIV. Let wel, u kunt enkel uw huidige plaat gebruik bij een nieuw voertuig indien het om een Europese nummerplaat gaat.

Indien de tweedehandswagen geëxporteerd werd of verkocht voor de schroothandel, dan zal zal de uitvoerder of sloper het inschrijvingsbewijs aan het DIV bezorgen.

Wat indien u uw platen wilt behouden voor een nieuwe inschrijving?

De nieuwe Europese Nummerplaten hebben hun intrede gedaan in België op 15 november 2011. Het is sinds die datum niet meer mogelijk na de inschrijving van uw voertuig een oude Belgische nummerplaat te gebruiken. De oude Belgische nummerplaten worden beetje bij beetje geschrapt.

U kan uw oude plaatnummer enkel behouden indien u dit nummer laat personaliseren en uw nummerplaat als een gepersonaliseerde nummerplaat naar Europees model laat omzetten met een bijkomende kost van € 1.000.

Meer info over de nieuwe Europese Nummerplaten.

Deze post is ook beschikbaar in: Frans