De Car-Pass

Kopen of verkopen van een tweedehandswagen : een Car-Pass is verplicht

Bent u van plan een tweedehandsauto te kopen? Dan is de verkoper – particulier of professioneel – verplicht u een Car-Pass te overhandigen. Dit document toont u de kilometerhistoriek van het voertuig. Ga na of de vermelde kilometerstanden gestaag oplopen met de tijd en of de laatste kilometerstand op de Car-Pass klopt met de afgebeelde waarde op het voertuig. Het document mag niet ouder zijn dan twee maanden. Bent u van plan een tweedehandsauto te verkopen? Dan bent u als verkoper – particulier of professioneel – verplicht een Car-Pass te overhandigen aan de koper, behalve als de koper een professionele auto-handelaar is. Dit document toont de kilometerhistoriek van het voertuig. Het document mag niet ouder zijn dan twee maanden.

Hoe werkt het?

Gaat een auto naar een autobedrijf? Of naar de keuring? Dan geven zij voortaan de actuele kilometerstand door aan de vzw Car-Pass. Die stand wordt per chassisnummer opgeslagen in de databank. Elk voertuig bouwt zo een eigen kilometerhistoriek op.

De kilometerstanden op de Car-Pass zijn afkomstig uit zeer diverse bronnen: garages, koetswerkherstellers, fastfitters, bandencentrales, autokeuring … Na een onderhoud, herstelling, montage of een keuring geven zij de actuele kilometerstand door aan de vzw Car-Pass. Dat zijn ze wettelijk verplicht. Al die kilometerstanden worden opgeslagen in de databank van Car-Pass. De gegevens worden alleen gebruikt voor de Car-Pass zelf en dus niet voor commerciële doeleinden.
Hoe werkt een Car-Pass?
Hoe werkt een Car-Pass?
 

Waar haal ik een Car-Pass?

Een Car-Pass kunt u bekomen bij de autokeuring. Voordat u de wagen verkoopt, moet u een tweedehandskeuring laten uitvoeren. Anders kan de koper hem niet inschrijven. Vraag naar de Car-Pass wanneter u de keuring binnenrijdt. De inspecteur noteert uw kilometerstand en laat een Car-Pass afdrukken. Denkt u dat er een foutieve kilometerstand op de Car-Pass staat? U kunt steeds een aanvraag tot rechtzetting naar Car-Pass sturen. Daarnaast bevat het document nog andere vermeldingen:
  • het merk en het model van het voertuig
  • de datum waarop het voertuig voor de eerste maal is ingeschreven in België
  • het chassisnummer van het voertuig
  • dat datum waarop het document is aangemaakt
  • het identificatienummer van de Car-Pass (dat toelaat de echtheid van het document na te gaan)

U krijgt geen Car-Pass?

Krijgt u geen Car-Pass? Dan is de verkoop ongeldig want de Car-Pass is een wettelijk verplicht document. U hebt dan als koper het recht uw geld terug te eisen.

Hoeveel kost een Car-Pass?

Een Car-Pass kost 6,70 euro inclusief btw. Dit is de prijs op 1 januari 2012. Het bedrag wordt elk jaar aangepast aan de index der kleinhandelsprijzen. Als de Car-Pass minder dan 4 kilometerstanden vermeldt, is hij volledig gratis. Hebt u een Car-Pass die nog geen 2 maanden oud is? Dan hoeft u er geen nieuwe aan te vragen.

Wat indien er een fout staat op de Car-Pass?

Gaat het om de laatste kilometerstand die op het ogenblik van afgifte door de inspecteur van de technische keuring werd opgetekend, dan moet u zich tot het keuringsstation in kwestie wenden. Blijkt uw vraag terecht dat zal men ter plekke een nieuwe Car-Pass voor u afdrukken. Deze is dan gratis. Betreft uw opmerking een ander gegeven op de Car-Pass, vul dan het formulier aanvraag tot rechtzetting in. Vergeet niet het nodige bewijsmateriaal (factuur, keuringsbewijs, onderhoudsboekje) bij te voegen. Zoniet kan uw vraag niet behandeld worden. U stuurt dit alles op naar Car-Pass v.z.w. die uw vraag zal behandelen. Blijkt ze gegrond dan zal Car-Pass v.z.w.  u gratis een nieuw document opsturen, dat opnieuw 2 maanden geldig is.

Deze post is ook beschikbaar in: Frans