Hoe nieuwe auto onderhandelen

U wilt een nieuwe auto kopen? Bravo, maar hoe doet u dat precies? Hoe onderhandelt u het best bij het kopen van een nieuwe wagen ? Wij zetten hieronder de valkuilen op het rijtje die u absoluut moet ontwijken indien u degelijk wenst te onderhandelen over de prijs van uw nieuwe wagen.

Voor u naar een verkoper gaat moet u precies weten wat u wenst te kopen. Weet welk model, welke kleur, welke motor, welke opties en vooral tegen welke prijs u de wagen wenst. Weet dat tenzij u een heel prijzig model voor ogen hebt en voor zover het gewenste voertuig voorradig is, u heel makkelijk een mooie korting kunt bekomen. Volg echter onze raadgevingen goed op.

Koop vooral nooit bij het eerste bezoek zonder even de concurrentie af te schuimen. Raadpleeg tijdschriften en gebruik de vergelijkingsmodules die gratis beschikbaar zijn op het Internet.

  1. Kies waar u uw wagen wenst te kopen
  2. Te vermijden
  3. Let op voor valse kortingen

1. Kies waar u uw wagen wenst te kopen Koop uw wagen bij voorkeur in een grote agglomeratie, daar kunt u makkelijker vergelijken en u kunt er de concurrentie flink uitspelen. Hou er eveneens rekening mee dat u uw onderhoudsbeurten en herstellingen waarschijnlijk zal laten uitvoeren daar waar u de wagen gekocht hebt. Reken deze service mee in de prijs die u wenst te betalen.

2. Te vermijden Praat bij uw eerste bezoek niet onmiddellijk over de grote korting die u graag wil bekomen. Integendeel, laat dit initiatief best over aan de verkoper. Aanvaard eveneens zijn eerste voorstel niet. U mag er donder op zeggen dat waarschijnlijk (veel) meer kan geven. Geef te kennen dat u alle tijd hebt, en dat u weinig belang hecht aan het merk.

Meld ook dat u ook elders zal kijken wat men in aanbieding heeft. Keer één of meerdere keren terug en praat over de kortingen die u bij de concurrentie hebt kunnen bekomen. Mocht de verkoper niet met iets beter op de proppen komen, dan mag u ervan uitgaan dat hij dat niet kan en u dus de bodemprijs hebt kunnen bedingen. Vraag echter steeds een schriftelijke offerte.

Tip : Een korting van 3% tot 19% naargelang het merk bekomen is absoluut normaal en zelfs gebruikelijk. Vooral nu de eco-premie op federaal niveau verdwenen is en men meer moeite zal doen om een nieuwe wagen aan de man te brengen. Er bestaan soms aanzienlijke verschillen tussen de verkooppunten van een zelfde merk.

3. Let op voor valse kortingen

Waardeloze gadgets: Laat u niet verblinden door een korting in de vorm van een autoradio of een vloermat. Deze gadgets dienen enkel om u via een slinkse manier te overtuigen om (snel) toe te happen.

De overnameprijs voor uw oude wagen: De overnameprijs voor uw oude wagen kan de korting naar beneden halen. Maar… praat nooit over de overname van uw wagen vóór u tevreden bent met de toegestane korting. Anders kan dit de besprekingen over de aankoopprijs van uw nieuwe wagen nadelig beïnvloeden. Hou ook rekening met de onderhoudsvoorwaarden en met de termijn van de garantie.

Krediet 0% maar geen korting: Controleer eerst wat uw bank u voorstelt vóór u instemt met een kredietname bij de garage zelf. Sommige verkopers bieden zelfs een krediet aan van nagenoeg 0%. Mooi, maar ze geven in dat geval geen enkele korting op de aankoopprijs van uw wagen. Licht u in over de mogelijke korting met en zonder krediet en maak daarna uw rekening, rustig bij u thuis.

Deze post is ook beschikbaar in: Frans