Nieuws

Combi’s met nummerplaatherkenning mogen niet rijden

Combi’s met nummerplaatherkenning mogen niet rijden

Combi’s met nummerplaatherkenning mogen niet rijden

De nummerplaatherkenningscamera’s waarmee veel politiecombi’s in België uitgerust zijn, mogen alleen gebruikt worden als de combi stilstaat. Dat zegt de Privacycommissie. Mobiele camera’s mogen alleen in specifieke gevallen ingezet worden onder meer bij situaties waarbij een massa volk zich verzamelt en in het kader van een undercoveronderzoek dat geleid wordt door een onderzoeksrechter.

De Privacycommissie wijst er verder op dat mobiele camera’s onderworpen zijn aan strengere regels omdat hun impact op het privé-leven veel groter is dan die van vaste camera’s.

Nummerplaatherkenningscamera’s, ook wel ANPR-camera’s (Automatic NumberPlate Recognition) genoemd, registreren en herkennen niet alleen de kentekens van voertuigen. Ze verzamelen alsook automatisch een aantal data van elk voorbijrijdend voertuig zoals nummerplaat, tijdstip, enz.. Enkele politiezones en gemeenten hebben de voorbije jaren geïnvesteerd in een ANPR-systeem, andere staan op het punt dat te doen.

De Privacycommissie, of voluit de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (CBPL), is een onafhankelijk orgaan dat erop toeziet dat de privacy wordt beschermd bij de verwerking van persoonsgegevens. De Commissie werd opgericht door de Belgische Federale Kamer van volksvertegenwoordigers bij de Wet van 8 december 1992 (de zogenaamde “Privacywet”).

Gratis Autozoekertje Plaatsen
Uw Autoverzekering