95 procent automobilisten ergert zich vloekend aan gedrag andere weggebruikers

95 procent automobilisten ergert zich vloekend aan gedrag andere weggebruikers
95 procent automobilisten ergert zich vloekend aan gedrag andere weggebruikers

“Vloek niet, God hoort u” was in het begin van de vorige eeuw nog aanwezig in elke woonkamer in de vorm van een of andere prent aan de muur. Maar anno 2013 zou de prent best haar herintrede doen in de auto. 95 procent van de automobilisten ergert zich namelijk al vloekend aan andere weggebruikers. Dat blijkt uit een onderzoek van De Lijn over autostress bij duizend Vlamingen.

Uit de studie van De Lijn blijkt dat zo goed als alle automobilisten (95%) wel eens vloeken in het verkeer. Bij meer dan de helft (51%) is dat regelmatig het geval, 8 procent daarvan vloekt zelfs systematisch tijdens elke autorit.

Uit de studie blijkt er geen verschil te zijn tussen mannen en vrouwen. Wel blijken ouderen minder te vloeken. 13 procent van de bestuurders jonger dan 35 jaar zegt elke rit te vloeken, 51 procent doet het regelmatig. Bij 55-plussers vloekt slechts 4 procent elke rit en goed een derde (35 %) regelmatig. Vergeleken met de jongere generaties, vloeken oudere automobilisten ook veel introverter dan jongeren. De groep binnensmondse vloekers is het grootst bij 55-plussers. Qua luidkeels en veelvuldig roepen op collega-automobilisten spannen de chauffeurs tot en met 35 jaar de kroon.

De studie ging ook na hoe men precies vloekte. De Vlaming neemt het makkelijkst (37%) ‘godver‘ of ‘godverdomme‘ in de mond. Onnozelaar (12%), zot (11%), idioot (7%) en pipo (6%) volgen. Ongeveer de helft (45%) van de Vlamingen ondersteunt de vloek met een handgebaar. De handen in de lucht steken (29%), tegen het voorhoofd tikken (13%) en de opgestoken middelvinger (5%) zijn het populairst.

De belangrijkste oorzaken voor autostress en vloeken in de auto zijn bestuurders die de pas afsnijden (24%), bumperklevers (17%) en automobilisten die de richtingaanwijzers niet gebruiken (14%). Verder zijn er ook nog trager rijden dan de aangegeven snelheid (10%), middenvakrijders op de snelweg (8%) en iemand die voor je neus een parkeerplaats inneemt (8 %).

De Lijn lanceert een ludieke campagne die automobilisten helpt sparen voor een vervoerbewijs van De Lijn. Autobestuurders kunnen bij elke vloek een euro in de Potver-pot steken om voor een vervoerbewijs van De Lijn te sparen. De Potver-potten passen in de bekerhouder van de auto en zijn bekleed met vloeken van het ‘Stressmannetje‘.

De Lijn deelt op zaterdag 19 en 26 oktober van 11 tot 17 uur in twaalf Vlaamse steden 13.000 gratis Potver-potten uit: Aalst, Antwerpen, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Lier, Mechelen, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Tongeren en Turnhout. De exacte locaties zijn te vinden op www.delijn.be/potverpot .