Crisis oorzaak stijgende wanbetaling verzekeringspremies in België

polls_empty_pockets_4526_976933_answer_1_xlargeSteeds meer Belgen kunnen hun autoverzekeringspremie niet betalen laat Datassur, dat wanbetalingen in de sector beheert, weten in De Tijd. Volgens de cijfers van Datassur kwamen er vorig jaar maar liefst 82.483 dossiers bij op de ‘zwarte lijst’ van de verzekeraars, wat een stijging van 7% ofte 5.586 dossiers meer betekent dan het jaar voordien. Voor verzekeraars vormt deze groep een speciaal risico bij de toekenning van schadevergoedingen.

De oorzaak voor deze stijgende wanbetalingen zou de crisis zijn. Wanbetalers worden niet automatisch uitgesloten van de verzekering, maar zien hun premies wel fors duurder worden (wat ook niet veel positief veranderd aan de zaak natuurlijk). Bovendien hebben wanbetalers problemen om een verzekeraar te vinden. Eind 2012 waren er al meer dan 200.000 wanbetalers, tegenover 173.800 2 jaar eerder.

In België alleen rijden er ongeveer 100.000 wagens onverzekerd rond (en naar schatting 750.000 auto’s hebben geen keuringsbewijs). Indien u niet verzekerd een ongeval veroorzaakt dan kan u dat heel duur te staan komen. In dat geval kan (en zal) de verzekeraar de terugbetaling eisen van de vergoedingen die aan slachtoffers werden betaald. Deze terugvordering is in de meeste gevallen beperkt tot maximum 31.000 euro. 31.000 euro is desalniettemin een flinke hap uit uw budget en staat los van de burgerlijke procedure die de tegenpartij mogelijke nog opstart om extra schadevergoeding te kunnen bekomen indien ze ware eventuele blijvende letsels hebben.